Saku Vabaajakeskus

Kand, Kristiane Karine (2020) Saku Vabaajakeskus. [thesis] [en] Saku Recreation Centre.

[thumbnail of Saku Vabaajakeskus_Kirjalik.pdf] PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
[thumbnail of graafiline osa] PDF (graafiline osa) - Supplemental Material
Restricted to Registered users only

Download (24MB)
[thumbnail of lihtlitsents] Archive (ZIP) (lihtlitsents) - Other
Restricted to Registered users only

Download (147kB)

Abstract

Saku vabaajakeskusele on lahendatud nii sise- kui ka välialad. Arvestatud on ümbritsevate hoonete kõrgustega ning sellest tulenevalt on hoone mahud projekteeritud mitmetasandiliselt, et sobituda ümbrusega. Hoonel on kaks korrust, esimene korrus on suunatud ühiskondlikele üldaladele ning spordikompleksile ja teine korrus keskendub huviringidele. Hoone esimesel korrusel paiknevad lastehoid, spordikompleks, kohvik ning väljarenditav auditoorium ja müügisaalid. Hoonega on üritatud luua keskkonda, mis on avatud ning rahvast ühendav. Lõputöö hoone välialadele on projekteeritud mitmeid atraktsioone: 1440m2 betoonist rulapark, mis on jaotatud erinevate oskusastmete järgi; park välivõimlemisväljakutega; istumis- ja koosolemisalad; olemasolevat küngast kasutav maastikurattarada; erinevatele vanuseklassidele mõeldud mänguväljakud; kohviku suveterrass; purskaevudega väljak.

Abstract [en]

The theme of this diploma thesis is to solve Saku recreation centre both inside and out. The heights of the surrounding building have been taken into account and, as a result, the building volumes have been created on multi-levels to match the surroundings. The recreation centre has two floors, ground floor is for public space and sports centre. There are childcare, cafe, auditorium and salehall. And the second floor focuses on different areas of interest and hobbies. Saku recreation centre is designed to create an open and uniting place. Many different attractions have been designed for the outdoor areas of the recreation centre: 1440m2 of skatepark, which is divided by different skill levels; park with outdoor gym attractions; gathering and sitting areas; a mountain bike trail; playgrounds for different age groups; summer terrace for the café and fountain square.

Item Type: thesis
Advisor: Ralf Tamm
Subjects: Architecture > Applied Architecture > Architectural Design
Divisions: Institute of Architecture > Applied Architecture
Depositing User: Kristiane Karine Kand
Date Deposited: 10 Jun 2020 11:04
Last Modified: 10 Jun 2020 11:04
URI: https://eprints.tktk.ee/id/eprint/5521

Actions (login required)

View Item View Item