TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Guggenheimi kvartal

Kalmberg, Frederick (2014) Guggenheimi kvartal. [thesis] [en] The Guggenheim block.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (13MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Presentation
Download (46MB) | Preview

Abstract

Käesolev projekt on koostatud Guggenheimi kvartali elamutornide ideelahenduse esitamiseks Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskonna rakendusarhitektuuri eriala lõpetamiseks. Frank Lloyd Wright’i poolt projekteeritud silindrikujuline muuseumihoonele, on omandatud „vaimu templi“ nimetus ja see on üks 20. sajandi kõige olulisemaid arhitektuurseid vaatamisväärsuseid. Sooviga luua elamutorn, millel oleks ka mingi tähendus leidsin, et oli hea võimalus liita see maailmakuulsa muuseumiga, andes nii võimaluse hoonetel toetada üksteise funktsioone ja eesmärki. Eesmärgiks oli luua ümbritseva keskkonnaga harmoneeruv tänapäevane atraktiivne kvaliteetruum, mis toimiks ühtlasi kommunikatsioonikanalina läbivate ja mööduvate tänavate kaudu. Hoone paikneb kahe väiksema tänava (E88street ning E89street) ning ühe suurema Madison avenüü nurgal. Juurdepääsud krundile on head igast ilmakaarest, kuna hoone asub kolme tänava nurgal ning on lääneküljel ligipääsetav tänu tekitatud vahekoridorile olemasolevate hoonetega. Loodud ühendustee Guggenheimi muuseumiga võimaldab muuseumi külastajatel sujuvat kulgemist muuseumist elamutornide aatriumisse. Avara siseaatriumiga ühisblokk ühendab üles kerkivad neli elamutorni oma kindla vormi ning raskepärasusega. Loodud sisetänavad ristuvad alumise bloki keskel ning võimaldavad head liikumist mistahes hoone osasse. Tänu projekteeritud kõrghaljastusele siseaatriumis, tekib Guggenheimi muuseumist tulles tunne nagu oleks sattunud väiksele salatänavale suures kärarikkas linnas. Antud lõputööga olen välja pakkunud atraktiivse, huvitava ja multifunktsionaalse lahenduse hoonele, mis oskab suhestuda antud ümbruskonnaga. Loon Guggenheimi kvartalile uutmoodi keskkonna ning visiooni, milline võiks olla üks tekkiv väike kogukond.

Abstract [en]

The Present project is compiled to submit a design solution for residential towers in Guggenheim block, as a final paper to graduate from the application architecture of TTK University of applied sciences. Designed by Frank Lloyd Wright, the cylindrical museum building, wider at the top than the bottom, was conceived as a "temple of the spirit" and is one of the 20th century's most important architectural landmarks. In a bid to create a residential tower, which would also have some kind of meaning found that it was a good opportunity to join it to a world famous museum, thus providing an opportunity to support each other's functions and purpose as buildings. The goal was to create a harmonious surrounding environment, an attractive quality in a modern space that also serves as a communication channel for passing through, and the passing through the streets. The building is located on the corner of two smaller streets (E88street and E89street), and one larger Madison Avenue. Accesses to the plot is good from all different directions, while the building is located at the corner of three streets and is accessible on the west side thanks to the gap that is generated by the existing buildings. The created connectition between the Guggenheim museum allows visitors for a smooth progress from the museum to the atrium of the residential towers. The joint block with a spacious indoor atrium integrates the rising four residential towers with its own specific form of massiveness. Created internal streets intersect in the middle of the lower block and allow good movement to any part of the building . Thanks to the trees placed in the atrium, you get a feeling when coming from the Guggenheim museum, that you have come upon a small secret street in a large noisy city. In this thesis, I have proposed an attractive, interesting, and multi-functional solution for a building, which is able to interact with the surroundings. I’ll create to the Guggenheim block a new kind of enironment and vision of what could be an emerging small community .

Item Type: thesis
Advisor: Vilen Künnapu
Subjects: Architecture > Applied Architecture > Architectural Design
Divisions: Institute of Architecture > Applied Architecture
Depositing User: Frederick Kalmberg
Date Deposited: 19 Jun 2014 07:13
Last Modified: 19 Jun 2014 07:14
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/819

Actions (login required)

View Item View Item