TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Vana-Antsla mõisakompleksi ümberehitamine spaahotelliks ja kogukonnakeskuseks

Prii, Kristjan (2014) Vana-Antsla mõisakompleksi ümberehitamine spaahotelliks ja kogukonnakeskuseks. [thesis] [en] Conversion of Vana-Antsla Manor into a Spa Hotel and Community Center.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (22MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (52MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (37MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (785kB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (596kB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (20MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (55MB) | Preview

Abstract

Käesoleva lõputöö teemaks on Vana-Antsla mõisakompleksi ümberehitus spaahotelliks ja kogukonnakeskuseks. Olemasolevate mõisahoonete taastamisele lisaks ehitatakse uus spaakompleks. Endised hooned ühendatakse uuega, misjärel antakse neile uued funktsioonid hotelli ja ravikeskuse näol. Omanäoline ajalooline asupaik võimaldab luua mitmekülgseid tegevusi pakkuva puhkekompleksi ning päästa väärtuslikud hooned hävinemisest. Pean oluliseks, et rajatav keskus pakuks ühtviisi tegevust nii väljast tulijale, kui ka kohalikule elanikkonnale. Kitsalt väliskülalistele suunatud võõrtööjõuga ettevõte on irdne ega toimi väikeses kogukonnas optimaalselt. Väljapakutud lahenduseni viis soov uus hoonestus delikaatselt olemasolevatele lisada. Kuna maapinna reljeef võimaldab mitmetasapinnalist lähenemist, siis saigi otsustatud uus spaakeskus rajada osaliselt maa alla. Seeläbi ei tekkinud ajaloolistele hoonetele visuaalselt liiga tugevat dominantset konkurenti uue hoonemahu näol. Sellele vaatamata on spaakompleks avar ja valgusküllane ning võimaldab maalilisi vaateid ümbritsevale tehisjärvele. Kogu hoone logistika lahendati samuti erinevatel tasapindadel, mis võimaldab erinevate hooneosade vahel liikumist ilma väliskeskkonda minemata. Samas avanevad hoone sissepääsud ka maapinnale. Lähedalpaiknev veekogu võimaldab hoone küttesüsteemi rajada taastuvenergia baasil, mis veekeskuse energiakulukust silmas pidades on oluline tegur. Energiatõhusust lisatakse kaasaegseid ehitusvõtteid ning materjale kasutades. Illustratiivses materjalis on ära toodud hoone asendiplaaniline lahendus ning plaanid, lõiked ning vaated. Lisatud on ka lahendust selgitavad 3D visualiseeringud. 2015 aastal avaneb uus Euroopa Liidu rahastusperiood, mille raames on kohalikul initsiatiivgrupil plaanis esitada suuremahuline projektitaotlus. Antud lõputöö on üks võimalik ideelahenduse, mida presenteerida potensiaalse kaasinvestori leidmiseks.

Abstract [en]

The topic of this graduation thesis is the conversion of the Vana-Antsla manor complex into a spa hotel and community centre. In addition to restoration of existing manor buildings, a new spa complex will be built. The former buildings will be connected with the new ones, following which they will be assigned new functions as a hotel and therapeutic centre. The historical location makes it a suitable site for a recreational complex offering a wide array of activities and allows the valuable buildings to be saved from decay. It is considered important that the future centre offer activities for locals in Vana-Antsla as well as visitors. A company staffed by non-locals aimed at visitors would remain insular and would not function optimally in a small community. The solution proposed stemmed from the desire to discretely add new buildings to an existing complex. As the relief in the area allows a multi-level approach, it was decided to build part of the new spa centre below ground. This kept a visually dominant competitor to the historical buildings from arising. In spite of this, the spa complex is spacious and light-filled and features picturesque views of the artificial lake. The logistics of the entire building were similarly handled on different levels, allowing movement between parts of the building without setting foot outside. The building entrances are also on ground level. The nearby body of water allows the building’s heating system to be renewable energy based, which is an important factor bearing in mind the high energy expenditure of an aquatic centre. Energy efficiency will be boosted using modern construction techniques and materials. The illustrative material includes a location map, floor plans, section and elevations. 3D visualizations are also included for explanatory purposes. 2015 will mark the start of the new multiannual financing framework of the EU, and the local initiative group plans to submit a large application for funding. This thesis is one possible conceptual design that can be presented for finding a potential co-investor.

Item Type: thesis
Advisor: Toivo Tammik
Subjects: Architecture > Applied Architecture > Architectural Design
Divisions: Institute of Architecture > Applied Architecture
Depositing User: Kristjan Prii
Date Deposited: 19 Jun 2014 06:50
Last Modified: 19 Jun 2014 06:52
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/793

Actions (login required)

View Item View Item