TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Eakate Küla

Lindre, Hendrik (2019) Eakate Küla. [thesis] [en] Elderly Village.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (2MB) | Preview
[img] Archive (ZIP) (plakatid) - Supplemental Material
Download (359MB)
[img] Archive (ZIP) - Published Version
Download (361MB)
[img]
Preview
PDF (lihtlitsents) - Other
Download (227kB) | Preview

Abstract

Diplomitööks on kavandatud eskiisprojekti tasemel Eakate küla Rakveres Lääne.Virumaal. Planeeritud „küla“ asub Rakveres Päikese tn.11, mis jääb kesklinnast linnulennult 1,5km kaugusele äärelinnas. Tehtava tööga võetakse arvesse asukohta ja ümbritsevat. Töö lahendusena on esitatud suur kompleks, mis koosneb kahekordsest peamajast ja seitsmest eraldi olevast kahekordsest kortermajast. Peamaja funktsiooniks on: päevakeskus, tervisekeskus ja hooldekodu. Peamaja külastajateks on ka eakad väljast poolt eakate küla, kes siis käivad eakaaslastega aega veetmas või siis tervisekontrollis. Hoonestus on suunatud päevase päikse poole, et kasutada maksimaalselt päevavalgust. Asendiplaaniliselt on majad paigutatud kahes reas kindla rütmina, mille vahele jäävad erikujulised haljasalad. Suureks eeliseks on kõrval olemasolev tervisepark, mis võimaldab vaba aega veeta ka looduses. Lahendus annab eakatele uue ja modernse elukeskkonna, mis erineb enamikest tänapäeva tavapärastest eakatekodu ülesehitusest.

Abstract [en]

The diploma thesis, Elderly Village located in Rakvere Lääne-Virumaa, is composed in a design development stage. The planned village is located in 1.5km from the city center in Päikese street 11. Design takes into account the location and context. Proposed solution is a large complex consisting of a two bigger volumes and seven smaller two storey main house and separate two storey apartment buildings. The bigger, administrational buildings aim is to function as a day care center, health center and nursing home. The main building is open for visitors outside the Elderly Village, who are kindly invited to come in for regulaar health check-ups. The concept is focused on the use of maximum daylight. On plan layout the houses are arranged in two rows on a fixed rhythm with diverse green spaces. Elderly Village residents can take a great advantage of the excisting park, which also allows them to spend their free time in the nature. The proposed solution provides the elderly people with a new and modern living approach, which is unlike to other care centres designed for elderly.

Item Type: thesis
Advisor: Tomomi Hayashi
Co-advisor: Kaur Talpsep
Subjects: Architecture > Applied Architecture > Architectural Design
Divisions: Institute of Architecture > Applied Architecture
Depositing User: Hendrik Lindre
Date Deposited: 04 Jun 2019 13:01
Last Modified: 04 Jun 2019 13:01
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/4617

Actions (login required)

View Item View Item