TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Sümbioos - Tartu Karlova elamu eri põlvkondadele

Zupping, Kaia (2017) Sümbioos - Tartu Karlova elamu eri põlvkondadele. [thesis] [en] Symbiosis - Tartu Karlova housing for different generations.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (3MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (9MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (35MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (8MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (5MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (5MB) | Preview
[img]
Preview
PDF - Supplemental Material
Download (13MB) | Preview
[img]
Preview
PDF (kokkuvõte) - Published Version
Download (191kB) | Preview
[img]
Preview
PDF (summary) - Published Version
Download (97kB) | Preview
[img]
Preview
PDF (lihtlitsents) - Other
Download (207kB) | Preview

Abstract

Antud Diplomitöös on eskiisi tasemel lahendatud hoonete kompleks, mis koosneb multifunktsionaalsest elamust eri põlvkondadele, kunsti hoonest ning suvemajast. Antud projekti krunt asub Karlova ajaloolise keskuse, Karlova mõisa, ees, mida on hoonet projekteerides arvesse võetud. Hetkel puudub võimalus mõisa hooneid distantsilt vaadelda ning kõrghaljastusest teisele poole jääv kõle muru plats, projekti krunt, ei paku ka head avaliku ruumi ega vihjet sellele, et seal võiks mõis asuda. Seetõttu on hoone planeeritud nii, et mõisale avaneks vaade ning seeläbi tekiks krundi lõunapoolsesse serva avalik väljak. Kuna Karlovas puudub koht, kus erinevaid vabaõhu üritusi korraldada, siis just see väljak võiks selleks sobiv olla ning lisaks generatsioonide vahelisele suhtlusele soodustada ka kogukondlike suhtlusi. Lisaks astub projekteeritud multifunktsionaalne elamu hoone maht mõisa poolses osas tagasi, mis tekitab mõisa ette mõisale eraldi pargi osa. Hoone loode poolsesse külge jääb pool privaatne aiamaa kus elanikud saavad juur ja puuvilju kasvatada ja õhtu päikest nautida. Samas on ligipääs ka teistele, kes soovivad Karlovale iseloomulikus tagahoovis vaba aega veeta. Et ala leiaks kasutust erinevatel aegadel asub seal eraldiseisvatena renditavate kunstistuudiotega hoone ning suvemaja. Kunstistuudiote hoone esimesel korrusel on ka väiksed galeriid kus saab erinevaid näituseid või workshope korraldada. Suvemaja eesmärk on pakkuda elanikele mõnusat kohta kus igapäevaselt aega veeta või erinevaid üritusi korraldada. Samas on võimalik hoonet ka välja rentida. Need kaks lisa funktsiooniga hoonet toovad kujunevale pargi alale aktiivsust juurde. Lisaks privaatsetele korteritele on elamus ka ühiskasutatavad ruumid elanikele ning hoone esimesel korrusel on avalikud ruumid. Hoone projekteerimisel on lähtutud põhimõttest, et elanikele mõeldud ühiskasutatavatesse ruumidesse ei peaks eraldi minema vaid need kulgevad sujuvalt kohe korterite uste taga, justkui elutuba mõnes eramus. Lisaks sellele on hoone sisene otsene ühendus ka esimesel korrusel asuvate kohviku, keraamika stuudio, töökoja ja lastehoiuga. Projekti üldine eesmärk on soodustada nii generatsioonide kui ka kogukonna vahelist suhtlust ja koos tegutsemist läbi arhitektuurse lahenduse.

Abstract [en]

This diploma work is draft level resolved complex of buildings, which consists of multifunctional residential housing for different generations, art studios and summer house. Project is located in Karlova district of Tartu, in front of the Karlova manor house which is the historic centre of Karlova. Manor house is taken into account in the design of the building. Currently there is no way to clearly see the manor cause it is hidden behind the trees and on the other side there is a hideous lawn, project site, which does not provide either cosy public space or a hint that there could be a mansion located. The building is planned in such way that it offers a viw to the manor. Since Karlova district does not have a place to hold variety of open-air events it also creates area in southern part of the site, that can be publically used. In addition, it offsets to give space to manor. In the northwest side of the main building there is a semi-private garden where residents can grow vegatables and fruits and enjoy the evening sunlight. However, there is also a public access to give area usage at different times. There are also separate buildings with rentable art studios and a summer house. Ground floor of Art studios building is a small gallery to organize exhibitions or workshops. Summer house is to offer residents a pleasant place where to spend time on a daily basis, or to organize variety of events. However, it can be rented out aswell. Design principle of the residential part of the main building is that shared areas and rooms follow the apartments, as if living in the private house. In addition, it offers direct internal connections between the cafe, ceramics studio, wood workshop and childcare. The project’s overall aim is to encourage interactions between different generations as well as the interactions between wider community and to give possibility to act together through the architectural solution.

Item Type: thesis
Advisor: Ralf Tamm
Subjects: Architecture > Applied Architecture > Architectural Design
Divisions: Institute of Architecture > Applied Architecture
Depositing User: Kaia Zupping
Date Deposited: 09 Jun 2017 12:18
Last Modified: 09 Jun 2017 12:18
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/3184

Actions (login required)

View Item View Item