TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Toitlustuspersonali uue vormi kollektsiooni loomine ning arendus

Junolainen, Jaana (2017) Toitlustuspersonali uue vormi kollektsiooni loomine ning arendus. [thesis] [en] Catering Personnel Uniform Collection Design and Development.

[img] PDF - Published Version
Restricted to repository personnel only until 1 September 2027.

Download (9MB)
[img] Other (lihtlitsents - bdoc) - Other
Restricted to repository personnel only until 1 September 2027.

Download (77kB)

Abstract

Lõputöö eesmärgiks oli ettevõttes A la Carte Identity Clothing AB disainida ning arendada toitlustusettevõte personalile uus vormirõiva kollektsioon. Loodud kollektsioon koosneb 15 töö positsioonist sõltuvana kombineeritavast mudelist, millest viie toote arendusprotsessi lõputöös põhjalikult käsitletakse. Mudelite seas on nii meeste- kui naisterõivaid ning ka unisex tooteid. Töös käsitletavateks mudeliteks on naiste püksid, naiste pikkade varrukatega päevasärk, pikk põll, bandana rätt-müts ning naiste kootud kardigan, mis annad kokku ühe võimaliku komplekti. Töö esimeses peatükis käsitletakse kollektsiooni loomist ning kavandamist vastavalt kliendi soovidele, kirjeldatakse lähemalt valitud mudeleid ning õmblusmaterjale. Õige õmblusmaterjalide valik oli kogu projektis väga olulisel kohal, seetõttu on välja toodud ka põhimaterjalide testimised ning nende tulemused. Järgnevas peatükis kirjeldatakse valitud mudelite lõigete loomise protsesse. Valitakse soovitud toodetele kõige sobivamad konstrueerimismetoodikad, mõõdud ning juhendid. Seejärel valmistatakse baaslõiked ning on kujutatud lõpliku toote moekohased tuletised. Kolmas osa koosneb mudelite tehnoloogiliste läbilõikete joonistest, mis visuaalselt kirjeldavad toote töötlemist kihtidena, näitavad kasutatud õmblusvarusi ning kirjeldavad kasutatavaid õmblusseadmeid ja nende pistetüüpe. Neljandaks peatükiks on lekaalide valmistamine. Käesolev osa koosneb mudelite kaupa lekaalise loeteludest ning originaallekaalide joonistest. Originaallekaalidelt leiab, toote valmistamiseks vajalikud lekaalid kõigis kasutatavates materjalides koos õmblusprotsessideks vajalike märgetega. Originaallekaalidele on lisatud lõimejoon, õmblusvarud, vastasmärgid, puuraugud, loodud lekaali kood ning muud määratud andmed. Lisaks on peatükis kirjeldatud lekaalide paljundamine suurustesse ning näidatud paljundusskeemidena. Peale lekaalide valmistamiseks, viiendas osas, valmistatakse antud lekaalidele paigutusjoonised, ning avutatakse mudelite tootmiseks kuluv kangaste ning niitide keskmine kulu. Ning kuues osa koosneb kollektsioonile loodud mõõduüsteemist ning mudelitele loodud tootekaartidest. Viimases, seitsmendas peatükis antakse ülevaade kollektsiooni esimesest testkollektsiooni tellimusest. Testkollektsioon läheb kandmisele 5 erinevasse restorani, eri riikides ning kollektsiooni lõplik tagasiside tuleb toodete lõppkasutajatelt peale aastast prooviperioodi. Paralleelselt arendusprotsessiga valmisid ka praktilise osana ka mitmed prototüübid ning lõplikud tootenäidised, millest viimaste fotod on lisatud lõputöö lisadesse. Lõpetuseks võib välja tuua, et lähteülesanne kui luua töörõivakollektsioon, mis rahuldab kliendi nõudeid ja soove on täidetud, ning lõputöö lõpetamisega samal ajal on jõutud valmis toota ning terstrestoranidesse välja saata ka kogumahus testkollektsioon.

Abstract [en]

The Aim of this thesis was to design and develop a new uniform collection for restaurant personnel in the unifrom development and production company A la Carte Identity Clothing AB. The designed collection consists of 15 combinable models depending on job and position needs. The collection includes men’s, ladies and also unisex models. The development of 5 models of the 15 is going to be described thoroughly with the thesis. These 5 models are: ladies trousers, ladies long sleeve shirt, bib apron, bandana and ladies knitted cardigan, which will be assembled as one possible outfit. The first chapter talks about collection creating, designing phases and the choice of materials based on client wishes and needs. Due to the high requirements of finding the perfect materials and supplies this was an important process for this project. To be sure of the quality, the project included also a lot of textile testings and comparison. The subject of the next chapter is patternmaking processes for the chosen 5 models. It describes used patternmaking methods for each model, needed measurements and guidelines. As a result there will be constructed base constructions and final derivative patterns. The third chapter consists of technological treating schemes, which visually explain the sewing technology used on different locations of each garment, showing the width of seam allowances, used machinery and their stiching types. The fourth chapter is about making the original templates. This part consists of template lists and original template sketches. Templates are marked with information which is needed for production. Templates are marked with: grain line, seam allowances, notches, boreholes, template codes and other information like size and amount of details. After completing the templates, the fouth chapter shows the used grading systems into variety of sizes. And in the fifth part, the finished templates will be placed into layouts to calculate the average needed amount of materials and thread consumption for each model. Sixth chapter shows the body measurement system specially for this order and product cards for production. Lastly, the seventh, the topic gives an overview of the first test collection order. The test collection will be worn in 5 restaurants in different countries and final feedback from the users will come after one year of testing. The Practical side of the project development process included several prototypes and at the end of the thesis, in the extras section, there’s photos of the final products. In the conclusion, the initial task to develop a uniform collection that fulfills the client requirements and needs was completed. And at the same time of finishing this thesis – the test colletction production has been finished and all the products have been sent out to the test restaurants.

Item Type: thesis
Advisor: Teele Peets
Co-advisor: Kristiina Tikerpäe
Subjects: Clothing and Textiles > Product Development
Divisions: Institute of Clothing and Textiles > Clothing Design and Technology
Depositing User: Jaana Junolainen
Date Deposited: 09 Jun 2017 13:25
Last Modified: 09 Jun 2017 13:25
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/3087

Actions (login required)

View Item View Item