TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Koerte kuivtoidukoostise analüüs ja mõju

Alekand, Gerda (2017) Koerte kuivtoidukoostise analüüs ja mõju. [thesis] [en] The Analysis and Effect of Dry Dog Food Composition.

[img]
Preview
PDF - Published Version
Download (537kB) | Preview
[img] Other (lihtlitsents - bdoc) - Other
Download (20kB)

Abstract

Koerad on inimeste elus väga olulisel kohal. Hea omanik soovib oma lemmikule pakkuda parimat elu. Tihti parimate valikute tegemiseks külluslikus keskkonnas nõuab aega ja süvenemist. Kiire elutempo juures pole inimestel seda aega võtta ja valikud tehakse tihti reklaami põhjal ning pinnapealselt. Töö eesmärgist tulenevalt ja püstitatud ülesannete lahendamise põhjal selgus järgmist. Enim kasutavad omanikud oma koerte söötmiseks kuivtoite. Kuigi kuivtoitude ajalugu pole pikk, siis kasutamise mugavuse tõttu on nad jäänud turule püsima. Kuivtoidud on oma koostiselt sarnased ja pakenditel olev info on minimaalne. Tihti on teravilja sisaldus toidus suur ja selle peitmiseks nimetatakse teraviljasid erinevate nimede all. Kuivtoidud on väga tugevalt töödeldud, mis tapab küll viiruseid/baktereid kuid samuti ka toorainete kasulikke omadusi. Lisaks ei suuda kõrged temperatuurid lagundada alati hormoone, kui toit neid sisaldama peaks ja satuvad tagasi loodusesse. Kuivtoidud vajavad säilitusaineid, sest neid transporditakse üle maailma. Säilitusained peavad tagama, et toit oleks ohutu ka pika aja möödudes. Säilitusaineid tootjad pakenditele eraldi välja kirjutada ei soovi, ainukesena oli üks toidubränd eraldi välja kirjutanud E-ained. Need E-ained on sünteetilised või pool sünteetilised ning võimalike kõrvaltoimetega. Paljud küsitlustes osalenud annavad lisaks värsket liha koertele, aga enamasti söödetakse kuivtoiduga. Inimestele on oluline, et toit sobiks koerale, hind oleks taskukohane ja toidu kvaliteet sobiv. Enamus vastajatest usub, et kõrge hind ei tähenda alati kvaliteetset koeratoitu. Andmete võrdlusest selgus, et hinnas mängib rolli koera suurus (väikeste koerte toit kallim) ja eritoidud on hinnalt kõrgemad kuna on välja töötatud spetsiaalselt tervisehädadega koertele. Koerte toidus on kasutusel palju teravilja, mis ei ole koerale kergesti seeditav. Noortele koertele eelistatakse anda rohkem lihasaadusi ja vanematele rohkem teravilja. Keskkonna seisukohast on kuivtoitude transportimine ja säilitamine kõige soodsam variant. Kuid toidu valmistamine nõuab palju energiat ja kõrgetel kuumustel kahjustatakse tooraine häid omadusi. Tehased, kus koertele toite valmistatakse, on suured ja paiknevad eri riikides. Selleks vajavad tehased suuri tooraine koguseid, mida tuleb kohapeale transportida. Valmis tooted veetakse üle maailma, et igas riigis oleksid nende brändid esindatud. See nõuab, et koerte kuivtoit säiliks pikka aega. Aastast aastasse söövad koerad väga tugevalt töödeldud toite, mille head omadused on rikutud. See annab põhjust mõelda muudele lahendustele ja valida välja parim. Iga toiduga kaasnevad ohud ja väga oluline on toidu õige käitlemine. Kuigi kuivtoidud on töödeldud ja haiguseid ei tohiks kanda, siis on olnud ka erandeid. Eestil on eeliseid teiste maadega võrreldes. Meil on loomakasvatus veel keskkonnasäästlikum ja põllumaid palju. Lisaks on meil väga tugev ajalooline põllumajanduslik kogemus, mis looks eeliseid koerte toitude välja töötamisel. Veterinaaralast haridust on õpetatud pikka aega, mis aitaks välja töötada väga täiusliku ja sobiva toidu koertele. Protsess on kindlasti pikk ja nõuab palju aega, aga tulemus oleks seda väärt.

Abstract [en]

The Analysis and Effect of Dry Dog Food Composition Increasingly people are paying more attention to healthy eating and the environment. Although healthy eating is more important for people, pet food is also important. The purpose of this graduation thesis is to analyse dogs’ dry food composition and the influence of its components on the environment. The goal of the thesis is to find answers/solutions to the abovementioned problems. In the present study eight major companies’ dry foods were analysed, and people were asked to answer a questionnaire. The answers showed that the most popular food for dogs is dry food. The biggest brands’ foods are all similar in their composition, and the information on the label is minimal. Often there are different kind of grains marked on the labels in order to make the total amount of grain seem smaller. Manufacturers do not want to mark the content of additives and the percentage of meat contained in the food. The biggest brands’ food contains 14-50% meat, but ordinary shops sell the dry foods which contain only 4-18% of meat, or no meat at all. Dry foods are processed at high temperature, which kills viruses/bacteria, but the process also destroys molecules and decreases the quality of the raw materials. According to the questionnaire, 12 people feed their dogs with dry food, one person with raw food and one with the mixture of dry and raw food. The respondents attach importance to the food price, quality and suitability for dogs. 92% of people give raw meat to their dogs. Most people do not think that higher price also means higher quality of food. Although dry food is widely used and it is cheap to market and store it, the production of dry food is expensive. Industries need to transport big amounts of raw material from distant suppliers. In processing food, high temperatures and a lot of energy is used. The whole process is very energy intensive. The finished products are sent all over the world, and the food has to remain good for a long time. Year after year dogs are eating very highly processed foods which good quality is ruined. This gives us reason to think about other options and to choose the best product. Each food type brings along certain risks, and it is important to handle food in the correct way. Although dry food is processed and it should not cause any diseases, there have been exceptions.

Item Type: thesis
Advisor: Viiu Sillaste
Subjects: Technoecology
Divisions: Institute of Circular Economy and Technology > Environmental Technology and Management
Depositing User: Gerda Alekand
Date Deposited: 09 Jun 2017 09:46
Last Modified: 09 Jun 2017 09:46
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/2879

Actions (login required)

View Item View Item