TTK Links: Home Page | TTK Moodle | ÕIS
TTK/UAS Repository For Digital Teaching and Learning Resources

Jäätmete vähendamise võimalused lihatööstuses

Rippinen, Keijo (2017) Jäätmete vähendamise võimalused lihatööstuses. [thesis] [en] Waste Reduction Opportunities in Meat Industry.

[img] PDF - Published Version
Restricted to repository personnel only until 8 May 2020.

Download (4MB)
[img] Other (lihtlitsents - bdoc) - Other
Restricted to repository personnel only until 8 May 2020.

Download (21kB)

Abstract

Käesolevas töö eesmärgiks oli uurida Eesti suurimas lihatööstuses loomsete kõrvalsaaduste ja tagastuste tekke põhjuseid ning koguseid aastatel 2013-2016, et leida sobivad lahendused nende vähendamiseks. Uuringu ning analüüsi tulemused kajastavad lihatööstuses tekkivaid loomseid kõrvalsaadusi. Tootmisprotsessis on aastatega jäätmete kogused pidevas languses, kuid neid on võimalik veel langetada. Tagastused on tootmismahust väga väike osa. Tagastusete peamiseks põhjuseks oli tehnoloogilised vead (“vaakumist väljas”) ning töötajate eksimine koostisainetega ja pakendi märgistamisel. Kindlat trendi ei ole vaid on tõusud ja langused igal aastal ning hooajalisus ei mõjuta oluliselt tootmisjääkide ega ka kaubandusvõrgust tagastuste koguseid. Uuringust selgus, et peamised loomsete kõrvalsaaduste teket põhjustavad tegurid on valed töövõtted, ületootmine ning tehnoloogilised vead. Peamised soovitused loomsete kõrvalsaaduste vähendamiseks on töötajate pidev koolitamine, tootmisprotsessis tehtud tehnoloogilised muudatuste tegemine, pakendite arendamine ja toomismahtude õige planeerimine. Loomsed kõrvalsaadused on ringmajanduse võtmes ressurss – neid saab muuta väärtuslikeks toodeteks nagu biogaas, lemmik- ja karuslooma sööt, mullaparandusaineid ja komposti lisand. Kuigi keskkonnahoiu seisukohast eelistatuim tegevus on toiduainetööstuses loomsete kõrvalsaaduste vähendamine, siis ka jääkide võimalikult suures mahus uuteks toodeteks ümbertöötlemine on kasvanud ning vajalik tegevus lihatootmisprotsesside keskkonnasõbralikumaks muutmisel.

Abstract [en]

The topic of this graduation thesis reflects the author's interest in food industry and the wish to study the generation of food waste and the opportunities to reduce waste generation. The aim was to enhance awareness of the generation of animal by-products (ABP) which are referred to as food waste. The objective was to analyse the problems associated with animal by-products processing and to propose suitable solutions to reduce this type of waste, based on the example of the largest meat industry plant in Estonia. The theoretical part of the graduation thesis gives an overview of the current situation in terms of food loss and food industry in the world and in Estonia. In addition, the impact of protein-rich meat production on the environment and the associated problems have been described. The results are based on the analysis of the quantities and flows of ABP and the problems related to returns of products in the largest meat processing industry of Estonia. The increase was due to the volume of production and the spread of swine fever. In the production process, there has been a constant decline in the volume of waste over the years. The survey showed that the main reasons for the formation of ABP are improper working methods, excess production and technological errors. The main recommendations for reducing the amount of ABP is continuous staff training, technological changes in the manufacturing process, improved packaging and proper planning of production volumes.

Item Type: thesis
Advisor: Siret Talve
Co-advisor: Siret Sõmer
Subjects: Technoecology > Technology and Waste Management > Types of Waste and Basics of Waste Treatment
Technoecology > Technology and Waste Management > Logistics of Waste Treatment
Divisions: Institute of Circular Economy and Technology > Environmental Technology and Management
Depositing User: Keijo Rippinen
Date Deposited: 09 Jun 2017 09:56
Last Modified: 09 Jun 2017 09:56
URI: http://eprints.tktk.ee/id/eprint/2811

Actions (login required)

View Item View Item